بعضی وقت ها منظور ما از کم نیاوردن ، سر زبون داشتن و برنده شدن توی یک جروبحثِ که شبیه یک دعواست !
و بعضی وقت ها کم نیاوردن معنیش اینه که توی معاشرت روزانه حرف کم نیاریم و بتونیم با طرف مقابل صحبت طولانی تری داشته باشیم یعنی خشکمون نزنه و منتظر نباشیم که طرف برای صحبت کردن بهمون سر نخ بده !
1.این را مطمئن باشید که همه ی حرفها از روی خصومت نیست و بعضی حرف ها را بی منظور خواهیدشنید.
2.تا جایی که میشود احترام بگذارید حتی اگر احترام نبینید.شما مثل طرف مقابلتان نباشید…
3.فراموش نکنید که دعوا لحظه ایه و به زودی تموم میشه؛پس تا میتونید از گفتن حرفهای نامربوط پرهیز کنید…
4.ارامش خودتونو حفظ کنید و قبل از زدن هر حرفی؛تکنیک 3 ثانیه ایه (مکث) رو اجرا کنید؛تا کلمات اشتباهتون تا جای ممکن کمتر باشه…
برای حالت اول که می خوایم تو بحث ها و دعوا ! های لفظی کم نیاریم و طرف رو متقاعد کنیم که حق با ماست ,به نکته های زیر توجه کنید :
- از این دیدگاه نگاه نکنید که طرف دشمن شماست و باید اون رو به زانو در بیارید تا از شما معذرت خواهی کنه در واقع کاری که باید انجام بدید اینه که دیدگاه اون رو غیر عقلانی جلوه بدید و نظر خودتون رو ثابت کنید که بهتره !
- خیلی خوب به حرفها و استدلال های طرف مقابلتون گوش بدید و یک تعادل بین گوش دادن به حرف طرف و همزمان فکر کردن به اینکه چه پاسخی بهش بدهید برقرار کنید.
- اگر یک بخش از حرف طرف رو خوب متوجه نشدید بهش بگید تا براتون بیشتر توضیح بده ،بعضی وقت ها تو جروبحث ، شما انعطاف پذیری کمتری از خودتون نشون می دید و فقط باعث می شید که وقتتون تلف بشه و حرف همدیگه رو نفهمید.
- آرامش داشته باشید. بعضی وقت ها تو جروبحث ، خشم و عصبانیت به شما غلبه می کنه و باعث می شه شما ضعیف به نظر برسید. پر شور باشید اماخشم خودتون رو کنترل کنید .خشمگین بودن شما را جذاب نمی کنه !
- روی بحث کنترل داشته باشید . وسط مجادله و بحث مدام توی ذهنتون تکرار کنید که موضوع بحث چیه ؟ این باعث می شه که از بحث منحرف نشید و درواقع تو برنده شدن کمکتون می کنه !
- به این دقت کنید که شما می خواید طرف مقابل رو به خط فکری خودتون هدایت کنید . توی این راه باید از مزایای طرز فکر خودتون و از معایب نظر اون شخص بگید و بحث رو به این نتیجه برسونید که نظر طرف خوب نیست.البته یادتون باشه می تونید برای جلب اعتماد طرف مقابل بگید که نظر خود شما هم عالی نیست ولی نسبت به نظر اون شخص بهتره !
متواضع باشید. اگر می خواید بقیه رو متقاعد کنید که پای صحبتای شما بشینند باید بهشون بگید که یکی مثل خودشونید نه اینکه از اونها برترید.
- اگر یک ایده ی خوب دارید، باید هرچند وقت یکبار بین بحث بهش اشاره کنید تا فراموش نشه!
- به این نکته توجه کنید که دیدگاهتون رو باید جوری بیان کنید که به جایگاهتون پیش اون شخص آسیب نزنه مثلا آبراهام لینکلن توی یکی از سخنرانی هاش میگه که دولت حق و اختیاراتی داره ولی نه حق برده داری یا صادر کردن برده به کشور های دیگه اینجوری شخصیت آبراهام پیش بقیه هم خراب نشده.
- نظرتون رو با یک نقاشی به طرف تفهیم کنید ! نقاشی کردن یکی از بهترین راه ها برای متقاعد کردن و تفهیم ایده به آدم هاست! حتی اگه بتونید با نقاشی به یک تجربه ی شخصی که طرفتون داشته اشاره کنید خیلی تاثیرگذار تر میشه !
- توی استفاده از نقاشی زیاده روی نکنید تا طرفتون حس نکنه که دارید مسخره اش می کنید یا بحث از حالت جدی خارج نشه!
- سعی کنید ایده هایی که میدید برخلاف معمول و جالب باشه!
- اطلاعات خودتون رو راجع به موضوعی که سرش بحث دارید بالا ببرید تا برای هر چیزی که طرف می گه یک جواب قانع کننده داشته باشید !
- موقعیت طرف رو بسنجید ! شناختن موقعیت خودتون نیمی از راهه!
- ساده و آرام برخورد کنید ! سعی نکنید برای به کرسی نشوندن حرف خودتون در رو محکم ببندید یا داد و بیداد کنید ،چون این نشون میده که شما جواب منطقی و درستی ندارید پس سعی کنید که خیلی آروم و با استدلال منطقی طرف رو ساکت کنید!
واسه حالت دوم که موقع صحبت با دیگران کم میارید یا به اصطلاح فریز میشید باید بگم که :
حتی اگر برونگرا و اجتماعی باشید، باز بعضی وقت ها ممکنِ که حرفی برای بازکردن سر صحبت پیدا نکنید در این اوضاع هیچ کدوم از طرفین ، لام تا کام حرف نمیزنند، فضا بهطرز عجیبی سنگین و زمان کشدار میشه اینجاست که هرکسی به خودش فشار میاره تا موضوع مناسبی برای بازکردن سر صحبت پیدا کنه اما نمیشه، چون اغلب اوقات تو چنین مواقعی ذهن قفل میکنه! این وضعیت معمولا وقتی اتفاق میافتد که طرفین تازه باهم آشنا شده باشند و هنوز شناخت چندانی از یکدیگر نداشته باشند ولی اگر با فوتوفنهای بازکردن سر صحبت آشنا باشید، قطعا روابط اجتماعی موفقتر و بهتری خواهید داشت .
بعضی از افراد اون قدر جذاب صحبت میکنند که محالِ از نشستن پای صحبتشون خسته شید حتما میپرسید چجوری انقدر جذاب صحبت کنیم تا بقیه دوست داشته باشند پایِ حرفای ما بشینند به نکته های زیر توجه کنید:
شمرده شمرده صحبت کنید.
نفس عمیق بکشید .
پرحرارت صحبت کنید.
صاف بشینید.
موقع صحبت کردن لبخند بزنید .
به این موقعیت هایی که میگم توجه کنید :
جشن عروسی، مصاحبهی شغلی، یا نفر که در اوقات فراغتشان رفتند داخل جکوزی استخر نشستند!
این موقعیتها چه چیز مشترکی با هم دارند؟ تقریبا تو هر کدومشون دو یا چند نفر در حال گفتگو کردن با یکدیگرند اما، بسیار زیاد پیش میآید که در یک گفتگوی ساده همین که چند جملهی اولیک رد و بدل میشه حرف دیگه ای برای گفتن باقی نمیمونه مغز و زبان هر دو قفل میکنند و هیچ چیزی به ذهن آدم نمیرسه که بخواهد دربارهاش صحبت کند!
یا حتی بدتر؛ شروع میکنیم یک چیزی بگوییم اما در ادامهاش مثل آهو(!) در گِل میمانیم بسیار پیش آمده که در زندگی رمانتیک یا محل کارمون صرفا به قصد این حرفی زده باشیم که سکوت بشکنه، یک مشت چرند و پرند سرهم کردیم و به خورد طرف مقابل دادیم !
- از طرفتان یک داستان بخواهید، نه یک پاسخ :
مثلا به جای «چه خبر؟»
«پایه چایی هستی؟»
بپرس:
«چند ساله اینجا زندگی میکنی؟»
«آخر این هفته قراره چی کار بکنی؟»
«این خونه تو رو یاد چی میاندازه؟»
«اگر میتونستی با پلک زدن از یک جایی به جای دیگهای منتقل بشی، دوست داشتی همین الان کجا بودی؟»
طرف مقابل اینجوری بیشتر میتونه واستون توضیح بده!
- زیاد تمرین سخنرانی کنید .شاید حافظهتان خوب نباشد اما لازم ِکه برای خوب حرف زدن، حافظه خوبی داشته باشید و چیزهای زیادی را حفظ کرده باشید تا بتونید از آنها تو جملههاتون استفاده کنید .
- از چی دارید حرف میزنید؟ لطفا بیگدار به آب نزنید و درباره چیزی که نمیدونید یا کم میدونید، صحبت نکنید.
- واجبتر از همه، اینه که کمی روانشناسی بلد باشید و بدونید چطوری میشه تو مردم شور ایجاد کرد.
- از انتقاد نترسید اصلا دربهدر دنبال کسی باشید که از شما انتقاد کند همینطور زل بزنید توی چشمهاش تا از شما انتقاد کند و شما هم برید و این مشکلات را رفع کنید!
- یادتان باشد شما باید اطرافیان را سرگرم کنید تا از حرفهایتان لذت ببرند درسته که هدفی دارید اما باید اول سرگرم و پر نشاطشان کنید، تا در دل آنها به هدفتان برسید!
- لازم نیست ادای کسی رو که داره خوب حرف میزنه رو در بیارید روش منحصربهفرد خودتون خوبه!
- خواهشا حوصله مخاطبان را سر نبرده و بعضیاوقات چشمتان را به ساعت و زمان هم بیندازید!
- قلمبهسلمبه حرف نزنید، جملههای طولانی به کار نبرید !
- اگر میخواهید حرفهاتون مهیج و موثر باشد، باید دلی حرف بزنید؛ یعنی حرفتون، واقعا حرف دلتون باشد.
- سعی کنید درباره چیزهایی حرف بزنید که برای مردم خوشایندِ یا حرفهاتون را یک جورهایی به این ربط بدید!